Tuoreimmat uutiset SM-hiihdoista:

4.1.2018
Yleisölle viihdykettä: kulttuuria ja uniikki perisuomalainen keräilyesine jaossa

SM-hiihdot tarjoaa yleisölle jälleen viihdykettä: kulttuuria ja perisuomalainen keräilyesine

Vantaan Hakunilassa pusketaan töitä tämänhetkisestä luonnonlumettomuudesta huolimatta. Kisat pidetään ja ensi viikon alun pakkasennuste viimeistelee hankkeen. Huippuhiihtoa taas tarjolla yleisölle!

Perisuomalainen keräilyesine jaossa SM-hiihdoissa päivittäin ensimmäisille maksaville katsojille

Himoittu, vihattu, rakastettu, kirottu ämpäri. SM-hiihdot jakaa joka päivä ensimmäiselle 300 maksavalle katsojalle ämpärin sisääntullessa. Jaettava ämpäri ei ole mikä tahansa muovisanko, vaan sisältää painettuna kolmen merkittävän miehen omat tai lainatut mietteet – joka tapauksessa viestin, jonka he haluavat tavalla tai toisella välittää terveisinään Hakunilan hiihtoyleisölle.  Ämpärien ”catwalk” listaa seuraavat nimimiehet; olympiavoittaja ja tuore Lahden MM-parisprintti pronssimitalisti Sami Jauhojärvi, maailmanmestari ja Lahden 50 km:n MM-pronssimitalisti Matti Heikkinen sekä väistyvä Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen.

”Mr Parisprintti” eli Sami Jauhojärvi, alias Musti, ottaa haltuunsa luonnollisesti perjantain, parisprinttipäivän. Samin ironisia kommentteja on totuttu kuulemaan ja mies jatkaa samalla linjalla ämpäritekstissään - siitäkin huolimatta, että mies oikeasti on itse positiivisuus ja sinnikkyyden ilmentymä. Tärkeään kysymykseen, mitä olympialadulla parisprintin tuoksinassa Sotshissa oikein tapahtui ja miten hän sen havainnoi, tuli vastaus: ”En yhtään tiennyt montako meitä siinä enää lopputuoksinassa oli, päätin, etten taakseni kattele” ja upean lopputuloksen tiedämme kaikki erittäin hyvin. Sami jätti kilpaladut viime talven jälkeen ja arki kuluu nykyään erilaisilla puhekeikoilla ja tottakai perhearjesta nauttien kahden aktiivisen jälkikasvulaisen kanssa. Rouvakin on kuulemma tyytyväinen lisääntyneestä kotonaolosta.

Lauantai virallisena SM-hiihtojen avajaispäivänä kuuluu Vantaan väistyvälle kaupunginjohtajalle, Kari Nenoselle. Aktiivina hiihtomiehenä itsekin oli helppo keksiä lainaus kuvaamaan hiihdon autuutta ja yleisesti ottaen muutakin yhteisöllistä vuorovaikutusta. Kari Nenosen aikakaudella Vantaa on onnistunut korjaamaan talouttaan voimakkaasti ja hän korostaakin hyvän yhteistyön merkitystä. Kari Nenonen jättää kaupunginjohtajan viran maaliskuussa. Toivotamme leppoisia eläkepäiviä.

Sunnuntain skiathlon-päivä on omistettu maailmanmestari ja vuodentakaisten Lahden MM-kisojen pronssimitalistille Matti Heikkiselle. Matti tunnetaan armottona ja analyyttisenä harjoittelijana. Yleisö saa ammentaa nyt tulevasta ämpäristään Matin ”sloganin”. Kysymykseen, mitä miehen mielessä kävi Lahden 50 km:n loppusuoralla ”Kukaan ei tule ohi”, oli kylmät väreet nostanut ykskantainen vastaus. Matin mukaan siihen nimenomaiseen loppusuoraan kilpistyi niin paljon asioita, ettei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ottaa kunnon työvoitto, mm. Sundby jäi suoran alkaessa selkäpuolelle.  Matti on jättänyt Tour de Skin väliin ja osallistuu kuluvana viikonloppuna Skandinavia-cupin kisoihin Ruotsin Piteåssa. Vantaan hiiihtoseuran Matilla on oma sanansa sanottavanaan molemmilla henkilökohtaisilla matkoilla Hakunilassa.

Ämpärien ekologisuudesta ollaan montaa mieltä. Valmistaja Vanttilan Muovi perustelee ämpärin olemassaoloa näin: ” Ämpärin elinkaari kotitalouksissa kestää vuosia. Sitä käytetään aluksi elintarvikekäytössä keittiössä tai siivouksessa. Se otetaan mukaan metsään ja sen jälkeen sujuvasti autonpesuun tai kasvimaalle. Tämän hyötykäytön jälkeen voidaan hyvin palvellut ämpäri hävittää kierrättämällä. Millä muulla esineellä arkikäyttöarvo on yhtä pitkä?

  

Nissbackan kartanon, Laila Pullisen, veistopuisto on poikkeukselliseti auki SM-vieraille

Ruumiin kulttuurin vastapainoksi sopii mainiosti sielua ja mieltä hivelevä tekeminen. Veistospuisto Nissbacka järjestää SM-vieraille räätälöidyt kierrokset sekä perjantaina 12.1. että lauantaina 13.1. Kierros kestää n. 30 mins. ja hinta on 5eur. Veistospuisto sijaitsee aivan hiihtostadionin tuntumassa, kävely sinne kestää noin viisi minuuttia. Auto kannattaa jättää urheilupuiston parkkiin. Hiihtokisojen tunnelmaan sopien Veistospuistossa on mahdollista tutustua mm. taideteokseen ’Mika Myllylä’. Kierrokset on mahdollista saada myös englanniksi, kertoo kartanon nykyinen isäntä Jean Ramsay. Veistospuisto on normaalisti auki vain kesäaikaan, mutta juhlistaakseen SM-hiihtoja naapurissa, idea syntyi tarjota uniikki talvinen Veistospuiston kierros. Kierrokset on ajoitettu sujuvasti SM-hiihtojen aikatauluun täydentämään väliaikoja.

Hakunilan urheilupuistoa vastapäätä mäellä näkyy vanha viljamakasiini, ja sen edustalla nurmikoilla joitain pronssiveistoksia. Kyseessä on Nissbackan kartanon veistospuisto, vuodesta 1985 yleisölle avoinna ollut kokonaistaideteos, jossa kuvanveistäjä, professori Laila Pullisen (1933-2015) tuotantoa on kesäisin esillä 1500-luvulta peräisin olevassa kartanomiljöössä.

Urheilu ja taide on joskus nähty toistensa vastakohtina, mutta Pulliselle näin ei kuitenkaan ollut. Klassisen koulutuksen saanut ja antiikin kuvanveistoon pohjaava veistäjä tiedosti urheilun olevan saman prosessin juurella, josta taide syntyy: ihmisen rajoja ja suorituskykyä alati puskeva itsensä kanssa kilvoittelu on hyvin pitkälti myös kuvanveiston peruslähtökohta. ”Mens sana in corpore sano”, opettaa vanha sanonta – eheä hengen elämä vaatii perustakseen terveen ruumiin.

Pullinen oli itse nuorena ansioitunut hiihtäjä, ja osallistui useihin kilpailuihinkin asuessaan Lahdessa 1940-luvulla, ennen sairastumistaan tuberkuloosiin. Vaikka sairaus vei toisen keuhkon, hiihto pysyi: 1970-luvulla Pallaskeron tunturimaisemissa ja 1980-luvulta lähtien Sotungin pelloilla ja metsissä. Näillä hiihtoretkillään hän ammensi aiheita luonnosta, joka näkyy niin suuressa Helsinki-Vantaan lentokentällä esillä olevassa, räjäytystekniikalla toteutetussa Aurinko tunturissa – reliefissä (1967) kuin myös  80- ja 90-luvun maareliefeissä, joita on niin ikään esillä Nissbackan alueella. Onpa Nissbackan alueella esillä myös Pullisen urheilijateemaisia veistoksia, joista ainakin Hermes/Myllylä (2003) sivuaa hiihtoteemaa keskeisesti.

Vaikka näyttely on pääasiallisesti kesänäyttely, oli Pullisella aina unelma, että se voisi myös olla auki talvikuukausina. Pullisen kuoltua ideoitiin Vantaan kaupungin liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahden ja kulttuuritoimen johtaja Annukka Larkion kanssa ajatus lähentää veistospuiston ja urheilupuiston toimintaa. SM-hiihdot tarjoavat tähän mitä erinomaisimman mahdollisuuden, jonka johdosta puisto on nyt poikkeuksellisesti avoinna yleisölle kisojen aikaan seuraavasti:

 

Pe 13.15 ja 15.10

La 15.20

 

Kierrokset vetää veistospuiston toiminnanjohtaja ja Pullisen poika, Jean Ramsay. Kesto on n. 30 minuuttia, ja käsittää puiston ja makasiinin, vallitsevan säätilan mukaan mitoitettuna. Hinta 5€/kävijä, ei alennuksia. Rakennukset ovat lämmittämättömiä, eli kierrokseen tulee varautua asianomaisin talvivarustein. Mahdollisuus myös englanninkielisiin kierroksiin, joskin nämä pitää varata erikseen etukäteen.

 

Lisätietoja:

Nissbackan veistospuisto

Jean Ramsay, p. 040 5859031, jean@nissbacka.com

 takaisin